Zdrowe pasty warzywne w dziesięciu odsłonach
Dom

Zdrowe pasty warzywne w dziesięciu odsłonach

Pasty warzywnehttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasty-warzywne/ – nie są w polskiej kuchni popularne, mimo ich wielu zalet. Jest to łatwy w przygotowaniu i wartościowy dodatek do pieczywa, który możemy podawać w formie dipu lub jako smarowidło na kanapki zastępujące tradycyjną wędlinę, lub pasztet.

Pasta warzywna w kuchni

W tradycyjnej kuchni możemy zastosować pasty warzywne jako farsz do naleśników lub pierogów. Będzie to miła odmiana po ciężkostrawnym farszu grzybowym czy pierogach ruskich. Krokiety z farszem warzywnym sprawdzą się doskonale jako dodatek do zup.

Przepisy na 10 past warzywnych

Przedstawiamy propozycję 10 zdrowych past warzywnych do kanapek, które posmakują dzieciom i dorosłym. Po połączeniu składników należy je blendować do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji.

  1. Pasta z pieczonych warzyw
    Potrzebne: 1 cukinia, 2 czerwone papryki, 1 cebula, ząbek czosnku,
    1 łyżka oliwy z oliwek, sól, zioła do smaku
    Wykonanie: umyte i pokrojone w kawałki warzywa pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości. Wystudzone przekładamy do miseczki, dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwę oraz przyprawy.
  2. Pasta z natki pietruszki i słonecznika
    Potrzebne: pęczek natki pietruszki, garść nasion słonecznika, oliwa, sól, pieprz, bazylia, sok z 1/2 cytryny.
    Wykonanie: umytą natkę siekamy drobno, dodajemy słonecznik podprażony na patelni, sok z cytryny, przyprawy i łyżkę oliwy.
  3. Pasta z batata
    Potrzebne: 1 batat,1 średnia czerwona cebula,
    1/2 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 soli, 1 łyżka oliwy.
    Wykonanie: obrane i pokrojone na kawałki batat oraz cebulę pieczemy w piekarniku do miękkości – około 30 min. Następnie umieszczamy w naczyniu i dodajemy przyprawy oraz oliwę.
  4. Pasta z czerwonej papryki
    Potrzebne: 1kg czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz
    Wykonanie: obrane papryki kroimy na ćwiartki i pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż skórka się pomarszczy. Z wystudzonej papryki zdejmujemy skórkę i kroimiy na kawałki. Wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą i czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy, aż sok odparuje. Miksujemy blenderem.
  5. Pasta z bazylii i avocado
    Potrzebne: 1 awokado
    1 świeży pęczek bazylii, 50 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny.
    Wykonanie: orzechy podprażamy na patelni i wkładamy je do naczynia z posiekaną bazylią i pokrojonym na kawałki avocado. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  6. Pasta z suszonych pomidorów
    Potrzebne: 1 szklanka gotowanej ciecierzycy, 8 suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, przyprawy: chili, pieprz czarny, słodka papryka, sól.
    Wykonanie: odcedzoną ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, szczyptę chili, pieprz, słodką paprykę, sól oraz 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
  7. Pasta z bakłażana
    Potrzebne: 500 g bakłażana, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100 g sezamu, łyżka oleju, sól.
    Wykonanie: pokrojone w plastry bakłażany piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. Po ostudzeniu zblendować go wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i oliwą. W drugim naczyniu zblendować podprażony na patelni sezam z łyżką oleju do uzyskania gładkiej konsystencji. Połączyć obie masy i mieszać do połączenia składników.
  8. Pasta z czarnych oliwek
    Potrzebne: 150 g czarnych oliwek bez pestek, 50 g słonecznika, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, suszony tymianek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
    Wykonanie: Uprażony na patelni słonecznik wsypać do naczynia. Dodać pozostałe składniki i połączyć wszystko w gładką masę.
  9. Pasta z dynii
    Potrzebne: 1 mała dynia (np. Hokkaido), 1 cebula, 1 łyżka miodu, 1 łyżka curry, 3 łyżki oliwy, sól, 1 pomarańcza.
    Wykonanie: dynię pokroić na kawałki i upiec w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 30 min) wraz z cebulą. Po ostudzeniu przełożyć ją do naczynia dodać pozostałe składniki oraz sok wyciśnięty z pomarańczy wraz z miąższem.
  10. Pasta z fasolki szparagowej
    Potrzebne: 2 szklanki ugotowanej fasolki, 1/3 szklanki pomidorów z puszki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, garść ziaren słonecznika, sól i pieprz.
    Wykonanie: cebulę kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem. Słonecznik podprażamy na patelni. Wkładamy wszystko do naczynia i doprawiamy.

Świeże pasty warzywne są doskonałym daniem na każdą okazję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *