Zdrowe pasty warzywne w dziesięciu odsłonach
Pasty warzywne – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasty-warzywne/ – nie są w polskiej kuchni popularne, mimo ich wielu zalet. Zdrowe pasty warzyne to łatwe w przygotowaniu i wartościowe dodateki do pieczywa, które możemy podawać w formie dipu lub jako smarowidło na kanapki zastępujące tradycyjną wędlinę, lub pasztet.
Zdrowa pasta warzywna w kuchni
W tradycyjnej kuchni możemy zastosować zdrowe pasty warzywne jako farsz do naleśników lub pierogów. Będzie to miła odmiana po ciężkostrawnym farszu grzybowym czy pierogach ruskich. Krokiety z farszem warzywnym sprawdzą się doskonale jako dodatek do zup. Potrzebne produkty spożywcze możemy znaleźć w każdym sklepie, nawet koło nas. Tylko trzeba mieć pomysł, a zdrowa pasta warzywna będzie waszym ulubionym dodatkiem. Warzywa w gastronomii odgrywają coraz ważniejszą rolę. Już widać jaką wagę przywiązuje się do świeżości i naturalności warzyw. Dzięki takiemu podejściu jesteśmy zdrowsi i jemy bradzo smacznie.
Przepisy na 10 zdrowych past warzywnych
Przedstawiamy propozycję 10 zdrowych past warzywnych do kanapek, które posmakują dzieciom i dorosłym. Po połączeniu składników należy je blendować do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji.
- Pasta z pieczonych warzyw
Potrzebne: 1 cukinia, 2 czerwone papryki, 1 cebula, ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, zioła do smaku
Wykonanie: umyte i pokrojone w kawałki warzywa pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości. Wystudzone przekładamy do miseczki, dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwę oraz przyprawy. - Pasta z natki pietruszki i słonecznika
Potrzebne: pęczek natki pietruszki, garść nasion słonecznika, oliwa, sól, pieprz, bazylia, sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie: umytą natkę siekamy drobno, dodajemy słonecznik podprażony na patelni, sok z cytryny, przyprawy i łyżkę oliwy. - Pasta z batata
Potrzebne: 1 batat,1 średnia czerwona cebula,
1/2 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 soli, 1 łyżka oliwy.
Wykonanie: obrane i pokrojone na kawałki batat oraz cebulę pieczemy w piekarniku do miękkości – około 30 min. Następnie umieszczamy w naczyniu i dodajemy przyprawy oraz oliwę. - Pasta z czerwonej papryki
Potrzebne: 1kg czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz
Wykonanie: obrane papryki kroimy na ćwiartki i pieczemy w nagrzanym piekarniku, aż skórka się pomarszczy. Z wystudzonej papryki zdejmujemy skórkę i kroimiy na kawałki. Wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą i czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy, aż sok odparuje. Miksujemy blenderem. - Pasta z bazylii i avocado
Potrzebne: 1 awokado
1 świeży pęczek bazylii, 50 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie: orzechy podprażamy na patelni i wkładamy je do naczynia z posiekaną bazylią i pokrojonym na kawałki avocado. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz oliwę, sok z cytryny i przyprawy. - Pasta z suszonych pomidorów
Potrzebne: 1 szklanka gotowanej ciecierzycy, 8 suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów, przyprawy: chili, pieprz czarny, słodka papryka, sól.
Wykonanie: odcedzoną ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, szczyptę chili, pieprz, słodką paprykę, sól oraz 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. - Pasta z bakłażana
Potrzebne: 500 g bakłażana, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100 g sezamu, łyżka oleju, sól.
Wykonanie: pokrojone w plastry bakłażany piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. Po ostudzeniu zblendować go wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i oliwą. W drugim naczyniu zblendować podprażony na patelni sezam z łyżką oleju do uzyskania gładkiej konsystencji. Połączyć obie masy i mieszać do połączenia składników. - Pasta z czarnych oliwek
Potrzebne: 150 g czarnych oliwek bez pestek, 50 g słonecznika, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, suszony tymianek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Wykonanie: Uprażony na patelni słonecznik wsypać do naczynia. Dodać pozostałe składniki i połączyć wszystko w gładką masę. - Pasta z dynii
Potrzebne: 1 mała dynia (np. Hokkaido), 1 cebula, 1 łyżka miodu, 1 łyżka curry, 3 łyżki oliwy, sól, 1 pomarańcza.
Wykonanie: dynię pokroić na kawałki i upiec w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 30 min) wraz z cebulą. Po ostudzeniu przełożyć ją do naczynia dodać pozostałe składniki oraz sok wyciśnięty z pomarańczy wraz z miąższem. - Pasta z fasolki szparagowej
Potrzebne: 2 szklanki ugotowanej fasolki, 1/3 szklanki pomidorów z puszki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, garść ziaren słonecznika, sól i pieprz.
Wykonanie: cebulę kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem. Słonecznik podprażamy na patelni. Wkładamy wszystko do naczynia i doprawiamy.
Cuknia – właściwości, witaminy, zastosowanie w kuchni
Świeże warzywa, do zdrowej pasty warzywnej są doskonałym daniem na każdą okazję.
Dowiedz się więcej na temat robota kuchennego z firmy Tefal Cuisine Companion.
2 komentarze
poradzimy24.pl
Pasty warzywne to świetny pomysł na dodatek do zdrowych kanapek, tosów i makaronu 🙂
Zenek_in99
Uwaga! Tekst moim zdaniem wart uwagi każdego