Wybór menu weselnego w 3 krokach
Wybór menu weselnego to jedno z najważniejszych zadań do zrealizowania przed ślubem. Warto zadbać o to, by wszystkie posiłki serwowane gościom były nie tylko smaczne, ale także zróżnicowane – nikt nie powinien wyjść z przyjęcia głodny, nawet jeśli jest na diecie lub zmaga się np. z nietolerancjami pokarmowymi. Poza tym Młode Pary nie mogą zapominać o najmłodszych uczestnikach wesela.
Dania wegańskie i wegetariańskie na weselu
Wybór menu weselnego – w dobrym tonie jest zaproponowanie gościom jadłospisu zawierającego oprócz mięsa dania wegańskie i wegetariańskie. Potraw warzywnych chętnie spróbują też osoby unikające glutenu lub laktozy. Wiele Młodych Par obawia się, że menu wegańskie bądź wegetariańskie może okazać się zbyt skromne – wesele to wyjątkowa okazja, której rangę podkreśla także niecodzienne menu. Takie wątpliwości są zrozumiałe, ale mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Doświadczeni kucharze bez problemu przygotują obiad, kolację, przekąski, a nawet desery bazujące wyłącznie na składnikach tolerowanych przez wegan czy wegetarian. Tego typu potrawy mogą być zarówno smaczne, jak i efektowne.
Wybór menu weselnego dla dzieci
Jeśli zaproszenie na przyjęcie otrzymują również dzieci, nie można ich pominąć podczas opracowywania karty dań. Najmłodsi raczej nie przepadają za wymyślnymi potrawami – wolą domowe, popularne posiłki, w których królują proste składniki oraz łagodne przyprawy. Maluchom przypadną więc do gustu klasyczne zupy (np. rosół z makaronem) i duszone mięsa (np. bitki), warto też zaskoczyć najmłodszych smacznym deserem (doskonale sprawdzą się lody). Dla odmiany można także podać dzieciom lżejsze wersje dań typu fast food: pieczone frytki, kawałki kurczaka w panierce, zapiekanki z warzywami. Ważne, żeby wszystkie dania były kolorowe i zdrowe. Ponadto warto przemyśleć ustawienie w bezpiecznym miejscu sali weselnej specjalnego stołu z przystawkami (owocami, ciastami, słodyczami) wyłącznie dla najmłodszych.
Regionalne dania na przyjęciu weselnym
Kluczową pozycję w menu weselnym z powodzeniem mogą zająć również potrawy inspirowane kuchnią regionalną. Zawsze dobrym pomysłem jest sprawdzenie, z jakich przysmaków słynie dany zakątek Polski. Pracownik Hotelu Amber z Gdańska doradza: Młode Pary chcące urozmaicić jadłospis o lokalne rarytasy powinny porozmawiać o tym pomyśle z managerem restauracji oraz kucharzem. Osoby te zazwyczaj dysponują kontaktami do miejscowych producentów żywności, którzy oferują wysokiej klasy produkty, idealnie nadające się do przygotowania np. popularnego w ostatnich latach wiejskiego stołu.
Trudno wyobrazić sobie wesele odbywające się nad morzem bez świeżych i wędzonych ryb, podobnie jak przyjęcie organizowane w górach nie może obyć się bez lokalnych serów. Pamiętanie o gościach stosujących różne diety, zadbanie o dania dla dzieci oraz wzbogacenie jadłospisu o lokalne przysmaki to uniwersalny przepis na idealne menu weselne.
2 komentarze
pawel
Super wpis
DuzyBen_mode137
Kto już to widział? Bardzo ciekawy tekst, fakty przedstawione w przystępny sposób